Je DGA salaris-loonspecialist

Verlaagd DGA loon tijdens coronacrisis

Heeft jouw BV heeft het moeilijk tijdens de coronacrisis?

Veel bedrijven hebben het moeilijk op dit moment. Een DGA moet in de aangifte naar de belastingdienst een loon opnemen dat ‘gebruikelijk’ is voor het werk dat hij verricht. Het standaard bedrag gebruikelijk loon in 2020 is € 47.000.

Een hoog gebruikelijk loon kan vervelende gevolgen hebben voor een BV die geraakt wordt door de coronacrisis. De belastingdienst heeft laten weten dat indien een BV in moeilijkheden komt vanwege de coronacrisis er een lager gebruikelijk loon afgesproken mag worden. Het verlaagde gebruikelijk loon wordt meegenomen in de loonaangifte en aan het einde van het jaar stelt de BV het nieuwe gebruikelijk loon vast voor het hele jaar. Let hier wel mee op. Het mag niet met terugwerkende kracht over voorgaande maanden maar wel over de maanden die nog komen. Het loon dat al is genoten voor de laatste aangifte mag dus niet worden verlaagd. Aan het einde van het jaar is wel bekend hoe hard de BV is geraakt door de crisis.

Het zijn uitzonderlijke tijden en het is niet bekend hoe de belastingdienst hier mee om zal gaan. De DGA zal moeten bewijzen dat een gebruikelijk loon  lager is dan het standaard gebruikelijk loon. Overleg met de belastingdienst is niet noodzakelijk, maar het is wel verstandig om dit aan te geven bij de inspecteur.