Je DGA salaris-loonspecialist

Wat ga je doen als DGA met de vrije ruimte werkkostenregeling (WKR)?

Update december 2021

Ook een DGA kan gewoon gebruik maken van de werkkostenregeling (WKR). Voor diegene die niet bekend zijn met de werkkostenregeling (WKR) hier een korte uitleg.

Onder de werkkostenregeling kun je een percentage van de fiscale loonsom gebruiken voor onbelaste vergoedingen, ter beschikkingstellingen en verstrekkingen. Denk hierbij aan een kerstpakket of een hogere kilometervergoeding dan € 0,19 per kilometer. Voor 2021 is het percentage 1,7% van de loonsom tot € 400.000 en daarboven is het percentage 1,18% die je kunt gebruiken voor onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en ter beschikkingstellingen. Bij overschrijding is de eindheffing 80% van het bedrag dat boven de vrije ruimte uitkomt.

Vanwege de coronacrisis is een onderdeel van de coronamaatregelen het tijdelijk verhogen van het percentage dat je onbelast kunt gebruiken naar 3% van de fiscale loonsom.

Je kunt het bedrag dat is opgebouwd in de vrije ruimte ook gebruiken als bonus aan jezelf. Dit is dan een onbelaste netto uitkering. Je moet wel voldoen aan de zo genaamde gebruikelijkheidstoets, maar de belastingdienst vindt een netto bedrag tot € 2400 gebruikelijk en kan dus zonder vragen netto worden uitgekeerd aan de DGA. Het bedrag moet uiteraard wel opgebouwd zijn.

Je kunt dit makkelijk nakijken in het rapport werkkostenregeling binnen je eigen DGA salaris account van Boomloon. Hier zie je precies het bedrag dat beschikbaar is voor een onbelaste netto uitkering.