Je DGA salaris-loonspecialist

Betaal ik mijn horecamedewerker genoeg?

Betaal in mijn horecamedewerker genoeg? Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn medewerkers genoeg betaal in de Horeca

Er is veel vraag naar horecamedewerkers dus de medewerker heeft een werkgever voor het uitkiezen. Steeds vaker wordt mij de vraag gesteld wat een goed uurloon is om een medewerker te bewegen te kiezen voor jou als werkgever.

Uiteraard gaat het om meer dan alleen uurloon.

Een goede sfeer tussen collega’s en werkgever is een belangrijke reden om voor een bedrijf te kiezen en vaak ook om voor langere periode te blijven.

Werken in de horeca is heel goed voor de ontwikkeling van jonge mensen. Vaak worden Social skills hier ontwikkeld. De gezelligheid van de horeca maakt nieuwe vriendschappen en daarbij hoort ook praten over het bedrijf, werkgever maar ook de vraag aan elkaar ‘hoeveel verdien jij eigenlijk?’

Als er geen loonbeleid is en medewerkers allemaal een verschillend loon hebben kan onrust ontstaan. Medewerkers die geen looneis hebben en misschien minder verdienen dan hun collega die wel een looneis hebben neergelegd, kunnen zich minder waard voelen en de motivatie zakt. Deze medewerker zal ook niet snel naar de werkgever gaan om een hoger salaris te vragen. Vaak wordt dat niet gedurfd. Dit kan ten koste gaan van de goede sfeer onder de medewerkers.

Ik merkt dat als er duidelijkheid is over het loonbeleid er meer rust is onder de werknemers maar ook meer rust voor de werkgever. Er is duidelijkheid over een eventuele loonsverhoging en waarom de ene medewerker meer loon heeft dan de ander. Het is goed uit te leggen.

Om een duidelijk loonbeleid te voeren kan je het beste gebruik maken van de loontabellen die gepubliceerd zijn in de horeca cao.

Bepaal functie en of de werknemer vakkracht of geen vakkracht is

  1. Bepaal eerst of de medewerker een vakkracht of geen vakkracht is. Een vakkracht is een medewerker met een vakdiploma of minimaal een jaar horeca ervaring. Een medewerker die geen vakkracht is moet nog ervaring opdoen en kan je een lager salaris bieden.
  2. Bepaal de functie via http://referentiefunctieshoreca.azurewebsites.net/
  3. Gebruik de loontabellel horeca om het bruto uurloon te bepalen.

Ik zal een voorbeeld geven. Ik gebruik voor dit voorbeeld de loontabellen horeca per 1 januari 2023 https://cdn.khn.nl/downloads/20230101-loontabel-cao-horeca-per-1-januari-2023.pdf

De loontabellen geven een maandloon op fulltime basis aan. Om het uurloon te bepalen deel je het maandloon door 164,67. Dit is het aantal uren dat een fulltime medewerker per maand werkt.

Voorbeeld 1

Stel de medewerker die je wil aannemen is 19 jaar geen vakkracht. Omdat deze medewerker geen vakkracht is mag je hem indelen in de laagste schaal en dat is schaal 1. Het fulltime salaris is voor een 19 jarige € 1547,52/164,67= € 9,40 per uur.

Wil je iets meer betalen kun je ervoor kiezen om de medewerker als 20 jarige in te schalen. Dan ziet het er zo uit;

20 jarige € 1740,96/164,67= € 10,57 per uur.

Voorbeeld 2

Stel de medewerker die je wil aannemen is 25 jaar en vakkracht. Je hebt bepaald via http://referentiefunctieshoreca.azurewebsites.net/ en  https://cdn.khn.nl/downloads/20230101-loontabel-cao-horeca-per-1-januari-2023.pdf dat het een medewerker bediening is. Een medewerker bediening vakkracht valt is schaal 3 met een basisloon van € 1934,40 fulltime. 1934,40/164.67 = € 11,75 per uur.

Wil je deze medewerker iets meer betalen dan het basisloon dan geeft je hem alvast een periodieke verhoging meer. Hij start dus op periodiek 1 met een fulltimeloon € 1973,09 en dat is een uurloon van € 11,98

Een periodiek stijgt ieder jaar met een trede. Zo blijf je ook altijd de cao volgen. Op deze manier houd je het loonbeleid overzichtelijk.

In de Salarissoftware van Boomloon kan je dit allemaal op deze manier instellen. Alle verhogingen zoals cao verhogingen en het ouder worden van de medewerker worden dan automatisch toegepast. Jij als werkgever hoeft er niet meer naar om te kijken en de werknemer krijgt het loon wat hem toe behoort. Rust voor iedereen.

Mocht je hier meer over willen weten mail of app met Roy van Boomloon

Nieuwe Gracht 3, 2011 NB Haarlem
06 83273242 (alleen WhatsApp)
loon@boomloon.nl
085 303282