Belastingdienst gaat strenger controleren op zzp’ers vanaf 2025
Werk jij in de horeca met zzp’ers, zoals koks, bedienend personeel of barista’s? Let dan goed op! Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst strenger controleren op schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat ze gaan checken of je zelfstandigen niet eigenlijk behandelt als werknemers. Als dat wel zo is, kun je te maken krijgen met naheffingen en boetes. Dus het is slim om alvast te kijken of je alles goed geregeld hebt
Wat is schijnzelfstandigheid?
Schijnzelfstandigheid betekent dat iemand officieel als zzp’er werkt, maar eigenlijk meer op een vaste medewerker lijkt. Stel, je huurt een zzp’er in en behandelt diegene net als je andere werknemers, bijvoorbeeld door werktijden te bepalen of te zeggen hoe het werk gedaan moet worden. Dan kan de Belastingdienst vinden dat diegene geen echte zzp’er is en dat jij loonheffingen en premies moet betalen, net als bij gewone werknemers.
Wat verandert er vanaf 1 januari 2025?
De Belastingdienst liet dit soort zaken lange tijd min of meer toe, maar daar komt vanaf 2025 verandering in. Vanaf die datum gaan ze strenger controleren of de zzp’ers die je inhuurt, wel echt als zelfstandigen werken. Zo niet, dan kun je naheffingen verwachten voor bijvoorbeeld loonheffingen. Het is dus belangrijk om nu al maatregelen te nemen en alles op orde te hebben.
Hoe weet je of er sprake is van schijnzelfstandigheid?
De Belastingdienst kijkt naar drie belangrijke punten om te bepalen of een zzp’er niet stiekem als werknemer behandeld wordt:
- Gezag: Als jij als horecaondernemer veel bepaalt over hoe, wanneer en waar de zzp’er zijn werk doet, dan lijkt dit meer op een werknemer dan een zelfstandige.
- Persoonlijke arbeid: Moet de zzp’er altijd zelf werken en kan hij of zij geen vervanger sturen? Dat wijst ook op een werknemer.
- Loon: Krijgt de zzp’er een vast bedrag, zonder dat dit afhankelijk is van het resultaat? Ook dat lijkt op een dienstverband.
Als een paar van deze dingen spelen, is de kans groter dat er sprake is van schijnzelfstandigheid. Ook wordt er gekeken of de zzp’er werkzaamheden verricht die medewerkers ook verrichten binnen het bedrijf. Voert een zzp kok dezelfde werkzaamheden uit als een kok in loondienst.
Wat betekent dit voor jouw horecabedrijf?
Werk je met zzp’ers? Dan is het belangrijk om even goed te kijken of alles netjes geregeld is. Een paar tips om problemen te voorkomen:
– Duidelijke afspraken: Zet in het contract dat de zzp’er echt zelfstandig werkt. Zorg ook dat dit in de praktijk klopt, bijvoorbeeld door hem of haar zelf te laten bepalen wanneer en hoe er gewerkt wordt.
– Zelfstandigheid: Geef de zzp’er de vrijheid om het werk op zijn of haar eigen manier te doen, zonder dat je er continu bovenop zit.
– Betaling: Zorg dat de betaling niet te veel lijkt op een vast salaris, maar meer gekoppeld is aan specifieke opdrachten of prestaties.
Wat nu?
Het is slim om vóór 2025 even je contracten en afspraken met zzp’ers na te lopen. Misschien is het handig om juridisch advies in te winnen, zodat je er zeker van bent dat alles volgens de regels gaat. Zo voorkom je gedoe met de Belastingdienst en kun je blijven profiteren van de flexibiliteit van werken met zelfstandigen in jouw horecaonderneming.